Kuzey Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’dır. Lefkoşa dışında Mağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke olmak üzere toplamda 5 büyük şehri daha bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Zaman Dilimi
GMT + 2
Para Birimi
Kuzey Kıbrıs’ın resmi para birimi 2005’ten itibaren Türk Lirası’dır. Sembol: TL (Türk Lirası). Banknotlar: 200, 100, 50, 20, 10, 5 TL. Kuruşlar: 1 TL, 50, 25, 10 kr (Kuruş). İngiliz Sterlini, Euro ve ABD Doları bankalar ve döviz büroları tarafından değiştirilmekte ve marketlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Şehirlerde, birçok bankanın banka ve kredi kartları ile para çekilebilen ATM para noktaları bulunmaktadır. Kredi kartları birçok otelde, restorantta ve alışverişlerde kullanılmaktadır.
Lisan
Kuzey Kıbrıs’ın resmi dili Türkçe’dir. İngilizce’de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Havalimanları ve Gemi Seferleri
Kuzey Kıbrıs’a hava ve denizden kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kuzey Kıbrıs’a yapılan uçuşlar, Lefkoşa’nın 12 km doğusunda bulunan Ercan Havalimanı’ndan yapılmaktadır. Doğu’da bulunan Geçitkale Havalimanı zaman zaman alternatif olarak kullanılmaktadır. Bu Havalimanlarına ilave olarak yakın olması nedeni ile Larnaka Havalimanı da kullanılabilmektedir. Türkiye’den Mağusa ve Girne limanlarına gemi seferleri de vardır.
İklim
Kıbrıs bir Akdeniz adası olmasından dolayı yaz mevsiminin sıcak ve kuru; kış mevsiminin ılık ve az yağışlı geçtiği Akdeniz İklimi görülür. Kuzey Kıbrıs’ın yıllık ortalama hava sıcaklığı 19.0 °C’dir.
Hayat Pahalılığı
Batı Avrupa’da birçok ülke ile karşılaştırıldığında, Kuzey Kıbrıs’ta hayat pahalılığı daha düşüktür.
Trafik
Trafik, Kıbrıs’ın İngiliz Kolonisi olduğu dönemden bu yana sol şeritten akmaktadır.
Ölçü Birimleri
Kuzey Kıbrıs’ta arsa/arazi alım satımlarında dönüm, evlek ve ayak kare (ft2) ölçü birimleri ile kullanılır.
1 Dönüm = 4 Evlek = 14.400 ay2 = 1.338 m2
1 Evlek = 3600 ay2 = 334,5 m2
1 m2 = 10,76 ay2
1 ft = 30,48 cm
İletişim
Uluslararası arama kodu (+90)’dır. Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Telsim Vodafone olmak üzere iki adet GSM şirkleti bulunmaktadır.
Ekonomi
Kuzey Kıbrıs hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için umut verici bir pazardır ve istikrarlı bir büyüme kaydına sahiptir. Tutarlı ve istikrarlı bir büyüme oranı son yıllarda daha da hızlandı. Bugün Akdeniz’deki en iyi geri dönen pazarlardan biri olduğu düşünülmektedir. Bu, turizm ve eğitim sektörünün sürekli ve hızlı büyümesi, yabancı ve yerel emlak yatırımları ve yabancı tatil evi alıcıları gibi çeşitli faktörlerin bir sonucudur.
Kişi başına düşen GSYİH 15.000 dolar (2017 itibariyle) ve ekonomi her geçen yık büyümektedir. Kuzey Kıbrıs ekonomisi, sürekli büyüyen ekonomisi, artan turizm hacmi, yükseköğretim sektörü ve yabancı yatırımcılarıyla umut verici, istikrarlı ve güvenli bir yatırım ortamı sunmaktadır.
Tatil
Kuzey Kıbrıs, Avrupalı tatil evlerinde popüler bir destinasyon olmuştur; büyük çoğunluğu, son on yılda yalnızca güneş ışığı, plajları ve bozulmamış arazi manzarası nedeniyle değil, aynı zamanda adanın tamamı Avrupa Birliği ülkesi olarak kabul edildiğinden dolayı Topluluk müktesebatı (AB HUKUKU) Kıbrıslı Rum komşularımızla uzun süredir devam eden siyasi Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunana kadar askıya alınmaktadır.
Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra tüm ada, emlak ve diğer tüm yatırımlarda hızlı bir artışla sonuçlanacak olan Avrupa Birliği’nin tam üyesi olacak.
Turizm
Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret eden turist sayısı da son on yılda istikrarlı bir şekilde artmaktadır. 2014’ten 2015’e kadar olan artış oranı% 8.9’du ve bu rakam 2.6 milyon turistin sayısına eşittir. Otellerin mevcut toplam yatak kapasitesi 20.000 civarındadır ve yeni otel yatırımları sonucunda orta vadede 40.000’e ulaşması öngörülmektedir.
Yeni otel yatırımlarının çoğunun, kumarhaneler dahil her türlü olanakla birlikte 5 yıldızlı lüks oteller olduğunu belirtmek önemlidir.
Eğitim Sektörü
Yükseköğretim sektörü şu anda Kuzey Kıbrıs ekonomisindeki en fazla hacmi 16 üniversite ve yaklaşık 95.000 öğrenciyle kaplamaktadır (2016 itibariyle). Ayrıca 5 üniversite daha yapım aşamasındadır ve hükümet tarafından ilave üniversite yatırımları için 11 izin daha verilmiştir.
Son 13 yılda öğrenci sayısı %375 artarak 24.000’den 90.000’e yükseldi. Tahminler bu sayının 8 yıl içinde 150.000 olacağını belirtti. Her bir öğrencinin yerel ekonomiye yıllık katkısının toplamda yaklaşık 17.000 USD olduğu tahmin edilmektedir.
Kamu Yatırımları
Yerel nüfusu 300.000 olan küçük bir ülke olan son on yılda hükümetler, daha güçlü bir ekonomi ve daha fazla gelişme için yabancı yatırımın önemini fark etti. Bu nedenle, şu anda kamu yatırımına güçlü bir vurgu yapılmaktadır.
Bunlar arasında deniz altındaki borularla bağlanan Türkiye’den su temini projesi, açılacak yeni havaalanı 5 milyon yolcu kapasitesi, sürekli karayolu inşaat projeleri ve çeşitli diğer altyapı projeleri yer alıyor. Ek olarak, Türkiye’den denizlerin altında elektrik taşıma fizibilite çalışmaları halen devam etmektedir.
Mülk Yatırımı
Kuzey Kıbrıs, stratejik konumunun getirdiği avantajlarla birlikte, yerli ve yabancı yatırımcılara elverişli ve eşit imkanlar saglayan bir yatırım ortamı sunmaktadır.
Gelişmiş bir altyapıya sahip olan Kuzey Kıbrıs, yatırımlarınız için en cazip bölge konumundadır. İş ortamının kalitesi ile birlikte, Kuzey Kıbrıs, doğrudan yatırımlara çeşitli yatırım teşvikleri de sağlamaktadır. Bunlara ilave olarak, küçük ama hızlı büyüyen ekonomisi ile Kuzey Kıbrıs, hem yerli hem yabancı yatırımcılara birçok ekonomik avantajlar sağlamaktadır.
Çok sayıda üniversitenin ve yüksek okuma oranının sağladığı kalifiye ve genç işgücü, Kuzey Kıbrıs’ın yatırımcılara sunduğu bir diğer avantajdır. Hem en yakın komşu olması hem de kültürel ve dil yakınlığı bakımından, 70 milyon düzeyindeki nüfusu ile Türkiye en önemli işgücü kaynağıdır.
Kuzey Kıbrıs’ta politik duruş adada bir çözüme ulaşılması ve Avrupa Birliği vizyonudur. Adada pozitif yönde oluşacak olan politik ilerleme ile birlikte yatırım ikliminde ve yatırımlarda önemli gelişmeler olması beklenmektedir.
İş ortamını iyileştirme amacı ile hem yerli hem yabancı yatırımcılara yönelik olarak Kuzey Kıbrıs’ta yapıcı ve destekleyici hükümet politikaları olduğunu siz yatırımcılarımıza bildirmek isteriz.
Kıbrıs, Sardunya ve Sicilya’dan sonra Akdeniz’deki en büyük üçüncü adadır. Ada, yıl boyunca 300 gün güneş ışığı alan tipik bir Akdeniz iklimine sahiptir
Kıbrıs, yaklaşık 200 kilometrelik kumsalları ve sıcak iklimi ile tanınsa da, adada iki ana dağ kütlesi var. Bunların en yükseği, 6,400ft / 1,970m’de doruğa çıkan Güney Kıbrıs’ta yer alan Trodos dağları, diğeri ise 3360ft / 1,024m’de zirveye çıkan Kuzey Kıbrıs’ta yer alan Beşparmak Dağları’dır.
Beşparmak dağlarının tarihi ve St. Hilarion, Bufavento ve Kantara Kalelerine ev sahipliği yaptığı serin ve nemli iklimi nedeniyle yemyeşil çam ormanları da bu bölgelerde yetişir.
Kıbrıs, Avrupa kültürünü zahmetsizce eski büyü ile birleştiren modern bir ülkedir. Yerel kafedeki sohbetler kadar özgürce akan tatlı şarabın aktığı çekici plajlar ve güzel kokulu dağ zirveleri, zeytin ağaçlarıyla süslenmiş bağlar ve eski kalıntılardan oluşan kompakt bir dünyayı keşfedeceksiniz.